Cocktailklänning som brudklänning, funkar det?

Det går alldeles utmärkt att gifta sig i en cocktailklänning! Oavsett som du gifter dig borgligt med din partner och endast har två vittnen i stadshuset eller vill ha en klänning att byta om till, en så kallad ombytesklänning, efter en stor och pampig kyrklig vigsel. Det enda krångliga är att bestämma sig för vilken klänning!

I en artikel på Bröllop.se om att välja klänning till bröllop lyfter man upp att nämns att ”brudklänningen ska vara smidig att hantera” och med en cocktailklänning som brudklänning, ja, då har du precis den enkelheten. Den har inget långt tungt släp att hålla reda på, du behöver inte hjälp kjolen vid toalettbesöken och du behöver inte svettas ihjäl i en 10 kilo tung klänning på sommarens varmaste dag.

Vad är en cocktailklänning?

Cocktailklänningen är en knälång klänning, ofta enfärgad, som kan ha lite olika halslinning, med ärm och utan ärm, men som sällan eller aldrig visar speciellt mycket byst. Materialen är ofta sådana som ska upplevas som lite lyxigare eller effektfulla, med spetsar eller draperingar. Ibland har klänningen en matchande liten kavaj till.

Cocktailklänningen som plagg dök upp strax efter första världskriget. Kvinnor började delta på mingel och cocktailpartyn på ett annat sätt än innan kriget. Tanken med plagget var att det skulle vara enkelt, praktiskt och kunna användas om och om igen, fast olika kvällar. Det är nu och var då accessoarerna, handskarna, hattarna, smyckena, som skulle lyfta och variera outfiten.

Känner vi igen konceptet i LBD (little black dress), möjligen? Inte så konstigt att så många svarta klänningar, förhållandevis enkla med klassiska och smickrande skärning, kommer i cocktaillängd.

Det finns flera alternativ

Oavsett om du vill frossa i spets och ha en hel klänning med spets, eller avskyr spets och bara vill ha något sobert och smickrande, kanske du inte ens känner för en brudklänning i vitt så finns det nästan oändliga möjlighet och man ska absolut inte låsa fast sig i en viss modell, eller ett visst material, utan ge sig själv lite tid att söka sig fram och hitta rätt – även med en cocktailklänning som brudklänning. Tre favoriter från Nelly just nu är:

All Over Lace Open Back Mini Dress
• Spets, spets, spets. En vit cocktailklänning i spets, med öppen rygg och sötaste små ärmarna!
Cape Top Dress
• Vit, enkel och elegant, med fjärilsarmar och figurkramande kjol och delvis öppen rygg.
Devon Dress
• En pastelldröm! I svagt lila nyans och med spetsliv och täckt rygg, ihop med fluffig tyllkjol.

Cocktailklänningar
Festklänningar
Balklänning