Fyra cocktailklänningar till 70-talsfesten

Är du bjuden på 70-talsfest och vill klä dig snyggt och modernt, men ändå hyfsat moderiktigt för år 1970-79? Här följer fyra klänningar som alla kan utgöra grunden för din 70-talslook. Kom ihåg att kombinera med rätt tidstypiska assessorer så som höga stövlar eller platåskor, eyeliner och blå ögonskugga. Glöm inte 70-talsfrisyren.

Elegance Dress White - Cocktailklänning.se

Elegance Dress White – från Molly Rustas

Den fria eleganta klänningen från Molly Rustas kan bli en utmärkt bas för din romantiska flower-power-look. Tillsätt bara en blomsterkrans och några flätor.

Klänningen som är av 100% polyester kan tvättas i 40 graders skontvätt. Ryggpartiet är vackert v-ringat. Till skor bärs förslagsvis vita platåskor, om du inte får lust och tillfälle att hellre besöka festen barfota.

Marine Bodycon Dress - Cocktailklänning.se

Marine Bodycon Dress Midnight Blue / Beig – från Chiara Forthi

Randigt och figurnära förekom även på 1970-talet. I så här snygga klänningar? Vet ej, men ingen kan kräva att du bär en nästan 50 år gammal klänning. Marine Bodycon Dress är en riktigt läcker klänning som med rätt assessorer kan ge en känsla för 1970-talet.

Klänningen är tillverkad av polyamid, elastan och insydda metallfiber och går att tvätta skonsamt i maskin på 40 grader.

Blenda Dress - Cocktailklänning.se

Blenda Dress Black / Patterned – från Happy Holly

Storblommiga mönster sågs inte sällan på 1970-talets mode, precis som i klänningen från Happy Holly. Med rätt frisyr och höga platåskor blir du redo för festen.

Klänningen som är tillverkad i 95% polyester och 5% elastan kan tvättas i 40 grader. Materialet är mjukt och följsamt, med rund halsringning och bekväm 3/4-ärm. Dessutom finns klänningen i två olika längder. I storlek 36/38 är den korta klänningen ca 85cm från axeln mätt. Den långa är ca 10cm längre.

Elodi Mini Dress - Cocktailklänning.se

Elodi Mini Dress – från Love & Lemons

En gyllende kombinationen av orange och brun kan inte bli fel – i alla fall inte på en 70-talsfest. Matcha gärna med höga stövlar och en kraftigt markerad eyeliner.

Denna vackra kreation från Love & Lemons har hög hals, samt ett öppet parti vid bysten, vilket delvis döljs med en knytning framtill. På baksidan finns en dold dragkedja. Klänningen är tillverkad i 97% polyester och 3% spandex.

Vad är typiskt 70-tal?

Det som idag klassas som typiskt 70-tal är ett mode som började bli populärt en bit in på 70-talet. De första åren hade tydligare inslag av 60-tal med inspiration av Beatles och fotomodellen Twiggy. Färgerna, de karaktäristiska byxbenen och hårfluffet tog till slut över och modet blev vad vi idag klassar som 70-talsmode. Bland annat med följande:

Second Hand – Ett tydligt inslag var att second hand blev mycket populärt. Detta till viss del som ett led i miljörörelsen, hippierörelsen och gröna vågen.

Denim – Även om jeans funnits sedan tidigare som blev det extremt populärt under detta årtionde. Modellerna skulle sitta tight uppe men gärna vara rejält utsvängda längst ner.

Platåsko – Abba var inte först med platåsko – men de satte ett mode som spred sig blixtsnabbt världen över.

Hippie – Hippierörelsen började på 60-talet och fick allt större fäste under 70-talet. Delvis var det denna rörelse som skapade ett sug efter unisex-kläder. Detta samtidigt som kvinnor allt mer började klä sig i jeans och bekväma plagg.


Cocktailklänningar
Festklänningar
Balklänning